Mésztűrő rhododendron

rhododendron-2271407_1920.jpg
rhododendron-1414115_1920.jpg
rhododendron-bloomed-785766_1920.jpg

A gyönyörű és közkedvelt rhododendronokról (másnéven havasszépe) megalapozottan az a hír járja, hogy igencsak kényes növények talaj tekintetében. Legjobban a savanyú kémhatású, 4,5-5,5 pH körüli talajt kedvelik, a meszes közegre igencsak érzékenyül reagálnak, leginkább csak vegetálnak. 

Virágaik formája, színe és illata alapján hatalmas a fajtaválaszték. A kék szín kivételével szinte minden színből választhatunk, de a leggyakoribb a fehér, sárga, rózsaszín, lila és a piros árnyalatú virág. Virágzásuk május elejétől június végéig tehető. Ültetésük tavasszal március elejétől május végéig, illetve ősszel szeptember elejétől november közepéig történjen. 

Méretválasztékuk is hatalmas, a talajtakaró, alacsonyabb növésű fajtáktól kezdve a 2-6 m magas bokrokig számos méretben megtalálhatóak.

Félárnyékos, árnyékos területeken érzik magukat a legjobban - akár egy nagyobb fa árnyékában is, de megfelelő mennyiségű fényre szükségük van, nem árnyéki növények. Sekélyen gyökeresednek, így fontos számukra a laza, levegős, jó vízáteresztő-képességű talaj. A mészkerülő fajták ültetése mindenképpen talajjavítást kíván (talajcsere és a föld savanyítása). 

Ugyanakkor manapság már nem kell gondot jelentsen a rhododendronok mészérzékenysége. Minden probléma nélkül lehet kertünk elegáns dísze, ha a mésztűrő fajták közül választunk. Ezeket a fajtákat talajcsere nélkül is ültethetjük magasabb kémhatású, kissé meszesebb (pH 7 körüli) talajba, mivel kevésbé érzékenyek a talaj kémhatására. 

 

AkcióHungaro Plant